Od 18

Naslednje strani so namenjene samo odraslim. Z VSTOPOM potrjujete, da ste stari vsaj 18 let.

Kondomi

Glasilo

Kondomi 

Zelo tanki ali izjemno močni kondomi: za nepozabna doživetja, zaščito in vznemirljiv seks.

Prikaži 1 - 7 od 7 predmetov
Prikaži 1 - 7 od 7 predmetov

Kondomi so vrsta kontracepcijskih sredstev, ki se uporabljajo med spolnim odnosom za preprečevanje nosečnosti in zmanjšanje tveganja spolno prenosljivih okužb (SPO). Narejeni so iz tankega, prožnega materiala in se pred spolnim odnosom namestijo na penis ali v nožnico.

Zgodovina kondomov:

Kondomi se uporabljajo že stoletja in obstajajo dokazi, da so jih uporabljali že v antičnih časih. Prvi kondomi so bili narejeni iz materialov, kot so živalska čreva, usnje in platno, uporabljali pa so jih predvsem za preprečevanje širjenja spolno prenosljivih okužb. Sodobni gumijasti kondom je bil izumljen konec 19. stoletja in je od takrat doživel številne izboljšave v obliki in materialu.

Vrste kondomov:

  • Kondomi iz lateksa: so najpogostejša vrsta kondomov in so narejeni iz lateksne gume. So učinkovita zaščita pred nosečnostjo in spolno prenosljivimi boleznimi, vendar jih lahko poškodujejo lubrikanti, ki vsebujejo olje.
  • Poliuretanski kondomi: Ti kondomi so izdelani iz vrste plastike in so dobra alternativa za ljudi, ki so alergični na lateks. Prav tako so učinkoviti pri preprečevanju nosečnosti in spolno prenosljivih okužb.
  • Poliizoprenski kondomi: Ti kondomi so izdelani iz sintetičnega materiala, ki je podoben lateksu, vendar pri nekaterih ljudeh ne povzroča alergijskih reakcij. So učinkovito sredstvo za preprečevanje nosečnosti in spolno prenosljivih okužb.
  • Ženski kondomi: Ti kondomi se vstavijo v nožnico pred spolnim odnosom in zagotavljajo zaščito pred nosečnostjo in spolno prenosljivimi boleznimi.
  • Kondomi z okusom: Ti kondomi imajo aromatizirano prevleko, zaradi katere je lahko oralni seks prijetnejši. Vendar pa niso priporočljivi za vaginalni ali analni seks, saj lahko sladkor v prevleki povzroči okužbe.
  • Kondomi s teksturoKondomi s teksturo: Ti kondomi imajo grebene, izbokline ali druge teksture, ki lahko povečajo spolni užitek za oba partnerja.


Uporaba kondomov:

Za učinkovitost kondomov je pomembno, da jih pravilno uporabljate. Če uporabljate kondom, ga je treba pred spolnim odnosom odviti na pokončnem penisu. Uporabljati ga je treba tudi z lubrikanti na vodni osnovi, saj lahko lubrikanti na oljni osnovi poškodujejo kondom. Po izlivu je treba kondom previdno odstraniti in odvreči v smeti.

Če povzamemo, so kondomi pomembno sredstvo za preprečevanje neželene nosečnosti in zmanjšanje tveganja za spolno prenosljive okužbe. Obstaja veliko različnih vrst kondomov, od katerih ima vsak svoje prednosti in slabosti. Pomembno je, da kondome uporabljate pravilno in dosledno, da zagotovite njihovo učinkovitost.

Kondomi za analni seks

Kondomi so priporočljivi tudi za analni seks, saj lahko ščitijo pred spolno prenosljivimi okužbami (SPO) in zmanjšajo tveganje za nosečnost. Vendar je pomembno vedeti, da analni seks lahko kondom bolj obremeni kot vaginalni seks. Zato je pomembno, da izberete pravo vrsto kondoma in ga pravilno uporabljate.

Če za analni seks uporabljate kondom, je pomembno, da izberete močan in trpežen kondom iz lateksa, poliizoprena ali poliuretana. Kondomi z okusom ali teksturo niso priporočljivi za analni seks, saj lahko povečajo tveganje, da se kondom pretrga. Pomembno je tudi, da uporabljate lubrikant na vodni osnovi, saj lahko lubrikanti na oljni osnovi poškodujejo kondom.

Če za analni seks uporabljate kondom, morate poskrbeti, da ga uporabljate pravilno. Kondom je treba pred spolnim odnosom odviti na pokončen penis. Uporabljati ga je treba tudi z veliko količino lubrikanta na vodni osnovi, da se zmanjša tveganje, da se kondom pretrga. Po ejakulaciji je treba kondom previdno odstraniti in odvreči v smeti.

Pomembno je tudi vedeti, da kondomi ne zagotavljajo 100-odstotne zaščite pred spolno prenosljivimi boleznimi in da se nekatere spolno prenosljive bolezni lahko prenašajo s stikom s kožo. Poleg uporabe kondomov je pomembno, da prakticirate varno spolnost tako, da se redno testirate za spolno prenosljive bolezni in med oralnim seksom uporabljate druge zaščitne ukrepe, kot so zobne zapore.